Οδηγός Ενοικίασης Αυτοκινήτου στην Αθήνα

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές για να νοικιάσετε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα

Όντας Αθηναίοι αλλά και οικοδεσπότες ταυτόχρονα, γνωρίζουμε αρκετά καλά την εμπειρία της οδήγησης και από την πλευρά των Αθηναίων αλλά και από την πλευρά των φιλοξενούμενων ταξιδιωτών. Η Αθήνα και η Ελλάδα συνολικά έχουν παρόμοιους κανόνες οδήγησης με την υπόλοιπη Ευρώπη, και άρα το να οδηγήσετε στην ενδοχώρα δεν θα πρέπει να σας απασχολεί τόσο καθώς είναι εύκολο και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εάν σχεδιάζετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να διαβάσετε τον παρακάτω οδηγό ώστε να είστε προετοιμασμένοι.

Η οδήγηση στην Αθήνα μπορεί να γίνει δύσκολη και με αρκετές προκλήσεις, ειδικότερα στο κέντρο της. Και αυτό απευθύνεται τόσο σε νέους αλλά και πιο έμπειρους οδηγούς. Είναι γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει χτιστεί για αυξημένη οδική κυκλοφορία και καθώς η πόλη περικλείεται από τρία βουνά, η ίδια η πόλη δεν έχει πολύ χώρο για να αναπτυχθεί. Τα περισσότερα κτίρια κατοικιών και επιχειρήσεων στην πόλη δεν διαθέτουν ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.

Οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι και λεωφόροι μπορούν να θεωρηθούν πολύ στενοί για τα δεδομένα Δυτικής Ευρώπης. Η Cloudkeys συνιστά στους ταξιδιώτες να μην χρησιμοποιούν αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας για αρκετούς λόγους, εκτός αν ενδιαφέρονται για προκλητικές συνθήκες οδήγησης όπως αναφέρουμε σε αυτόν τον οδηγό.

Επιλογές ενοικίασης αυτοκινήτου στην Αθήνα

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να εξετάσετε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στην Αθήνα. Για πολλούς ταξιδιώτες η ευκολία της ενοικίασης ενός αυτοκινήτου στο αεροδρόμιο και η παράδοσή του εκεί πριν από την πτήση επιστροφής θεωρείται η καλύτερη επιλογή.

 • Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο μόλις προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο της Αθήνας και παραδώστε το πριν από την πτήση της επιστροφής σας.
 • Ενοικιάστε αυτοκίνητο στο λιμάνι του Πειραιά ή σε ένα από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.
 • Χρησιμοποιήστε μία από τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας – οι περισσότερες βρίσκονται κοντά στην Ακρόπολη στη λεωφόρο Συγγρού.

Διαβάστε παρακάτω κάποιες προτεινόμενες συστάσεις μας σχετικά με την ενοικίαση αυτοκινήτου στην Αθήνα. Σημείωση: τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι υπέροχα, αλλά η εύρεση σημείου φόρτισης μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές εκτός Αθηνών.

Γιατί οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων δεν συνιστώνται κατά τη διαμονή σας στην Αθήνα

Πολλοί ταξιδιώτες νοικιάζουν αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο και το σταθμεύουν σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης για τη διάρκεια της διαμονής τους στην Αθήνα, και στη συνέχεια το χρησιμοποιούν για να επισκεφθούν άλλες περιοχές κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως ο Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, την Καλαμάτα, τη Μονεμβασιά και το Γύθειο.

Γιατί να μην εξοικονομήσετε χρήματα και να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο μόνο για τις μέρες που το χρειάζεστε; Η Cloudkeys δεν συνιστά τη χρήση ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου κατά τη διαμονή σας στην Αθήνα. Μπορείτε να αποταμιεύσετε για τις επόμενες διακοπές σας ή να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα που σας περισσεύουν για ψώνια ή για μια πιο ξεχωριστή εμπειρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 • Όλα τα σημαντικά αρχαία, πολιτιστικά και τουριστικά αξιοθέατα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια και όλοι οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν αυτούς τους περιπάτους, καθώς η πόλη είναι χτισμένη δίπλα σε αρχαία ερείπια σε πολλές περιοχές.
 • Τα ταξί είναι αρκετά φθηνά σε σύγκριση με πολλές δυτικοευρωπαϊκές πόλεις. Οι συνηθισμένες σύντομες μετακινήσεις εντός της πόλης δεν πρέπει να κοστίζουν περισσότερο από 5-7 ευρώ.
 • Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία. Είναι πολύ εύκολο να μετακινηθείτε στην πόλη με λεωφορείο, μετρό, τρόλεϊ ή τραμ.
 • Η στάθμευση σε δημόσιους δρόμους μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη. Οι ντόπιοι έχουν συνηθίσει να παρκάρουν σε πολύ στενούς χώρους στους δρόμους.

Διαβάστε τον οδηγό μεταφορικών μέσων της Αθήνας για περισσότερες πληροφορίες για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, καθώς και τον ταξιδιωτικό οδηγό της Αθήνας για περισσότερες πληροφορίες σχτικά με τα σημαντικά αξιοθέατα, τα μουσεία της αλλά και επιπλέον εμπειρίες που μπορείτε να έχετε.

Σύμβαση ενοικίασης αυτοκινήτου και Ασφάλιση αυτοκινήτου

Όταν νοικιάζετε ένα αυτοκίνητο, χρησιμοποιήστε την κοινή λογική και αποφύγετε να χρεωθείτε υπερβολικά για κάτι που δεν είναι δικό σας λάθος ή σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

 • Ελέγξτε σχολαστικά το εξωτερικό και το εσωτερικό του αυτοκινήτου.
 • Αναφέρετε τυχόν ζημιές ή γραντζουνιές που θα παρατηρήσετε στον εκπρόσωπο της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων
 • Ζητήστε να συμπεριληφθεί οποιοδήποτε από τα παραπάνω ελαττώματα στο μισθωτήριο συμβόλαιό σας.
 • Ρωτήστε για την ασφαλιστική κάλυψη και τι περιλαμβάνει
 • Ελέγξτε τη στάθμη της βενζίνης ή του πετρελαίου και παραδώστε το αυτοκίνητο στο ίδιο περίπου σημείο της στάθμης.
 • Τραβήξτε φωτογραφίες του αυτοκινήτου εξωτερικά και εσωτερικά
 • Η προσθήκη περισσότερων οδηγών αυξάνει τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου
 • Ρωτήστε αν κρατούν καποιο ποσό στην κάρτα σας για ζημιές, το ακριβές πόσο και για πόσο χρονικό διάστημα.

Συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων για ενοικίαση αυτοκινήτου

Παρόλο οι παρακάτω συμβουλές είναι εκτός του σκοπού αυτού του οδηγού, ορισμένοι ταξιδιώτες πιθανόν να τις βρουν χρήσιμες:

 • Ελέγξτε εάν υπάρχει επιβάρυνση για παράδοση ή αποβίβαση στο αεροδρόμιο
 • Η κράτηση ενός ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου μερικές εβδομάδες πριν από την άφιξή σας είναι συνήθως φθηνότερη, όπως άλλωστε γίνεται και με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.
 • Η παράδοση του αυτοκινήτου σας σε διαφορετική τοποθεσία από την παραλαβή ίσως να είναι περισσότερο δαπανηρή
 • Αποφύγετε την προσθήκη GPS – χρησιμοποιήστε αντ’ αυτού τους χάρτες Google που είναι και διαθέσιμοι χωρίς σύνδεση
 • Προφανώς, περίοδοι αιχμής, όπως οι καλοκαιρινοί μήνες, σημαίνει αυτόματα και υψηλότερες τιμές
 • Η μεταφορά αυτοκινήτου στα πλοία συνήθως είναι αρκετά ακριβή στην Ελλάδα

Διεθνείς άδειες οδήγησης

Οι άδειες οδήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν και στην Ελλάδα κανονικά. Οι οδηγοί πρέπει να τα φέρουν μαζί με τα χαρτιά του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση ελέγχου από την τροχαία.

Οι άδειες οδήγησης των ΗΠΑ είναι έγκυρες, όπως και για όλες τις άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Βιέννης. Αυτό ισχύει για τους ταξιδιώτες που μένουν λιγότερο από 6 μήνες στην Ελλάδα. Για μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή, θα πρέπει να μετατρέψετε την άδεια οδήγησής σας. Ανατρέξτε στις επίσημες πληροφορίες σχετικά με τις άδειες οδήγησης τρίτων χωρών που διατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Driver license inspection
Driving with safety
Road traffic at Syntagma Square in Athens

Συμβουλές οδήγησης στην Αθήνα

Με βάση τα σχόλια που έχουμε λάβει από τους επισκέπτες μας, οι παρακάτω συμβουλές είναι σημαντικές για μια ευχάριστη και ασφαλή εμπειρία οδήγησης στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα.

 • Κατά την οδήγηση στην Ελλάδα, οι περισσότεροι ταξιδιώτες κάνουν λάθος για την προτεραιότητα στους κυκλικούς κόμβους. Εάν δεν υπάρχει σήμα στοπ, τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στον κυκλικό κόμβο έχουν προτεραιότητα. Έτσι, αν οδηγείτε στον κυκλικό κόμβο, πρέπει να σταματήσετε και να αφήσετε πρώτα την κυκλοφορία να εισέλθει στον κυκλικό κόμβο.
 • Το κέντρο της Αθήνας έχει εκατοντάδες πολύ στενούς δρόμους που ακόμη και οι ντόπιοι δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν.
 • Το θέμα της στάθμευσης είναι το βασικότερο πρόβλημα στην Αθήνα. Ξεχάστε την σκέψη να σταθμεύσετε το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό σας στην περιοχή της Ακρόπολης ή στο Μοναστηράκι, εκτός αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ιδιωτικό (επί πληρωμή) χώρο στάθμευσης. Το πιθανότερο είναι ότι οι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων βρίσκονται στα στενά δρομάκια της πόλης, οπότε απαιτείται κάποια επιδεξιότητα.
 • Υπάρχουν ορισμένες διασταυρώσεις εντός της πόλης όπου πριν ή μετά τα φανάρια οι διαθέσιμες λωρίδες κυκλοφορίας γίνονται περισσότερες ή λιγότερες. Αυτό μπορεί να μπερδέψει τους οδηγούς που δεν γνωρίζουν καλά την πόλη. Ένα τέτοιο παράδειγμα βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος και ένα άλλο στην αρχή της λεωφόρου Μεσογείων στο δρόμο προς το αεροδρόμιο.
 • Η ώρα αιχμή της κυκλοφορίας κατά τις καθημερινές είναι μεταξύ 08:00-10:00 π.μ.
 • Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλες τις μεγάλες λεωφόρους που οδηγούν στη βορειοανατολική και τη νότια ακτή της Αθήνας.
 • Αν πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσετε στο κέντρο της Αθήνας, καλό είναι να νοικιάσετε ένα μικρό αυτοκίνητο. Θα καταλάβετε στην πράξη το γιατί.
 • Όταν σταθμεύετε το αυτοκίνητο σε οποιονδήποτε δημόσιο δρόμο, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν τσάντες, ηλεκτρονικές συσκευές, χρήματα ή άλλα τιμαλφή ορατά στα καθίσματα του αυτοκίνητου. Οι κλέφτες δρουν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Όλες οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων υποχρεούνται να έχουν το αυτοκίνητο ασφαλισμένο για ατυχήματα ή κλοπή.

Χώροι στάθμευσης στην Αθήνα

Η εύρεση χώρων στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατη υπόθεση. Ορισμένοι από τους επισκέπτες των διαμερισμάτων μας ανέφεραν ότι έκαναν κύκλους για περισσότερο από μία ώρα για να βρουν χώρο στάθμευσης. Ανάλογα με την τοποθεσία στην οποία οδηγείτε, κατά τη διάρκεια του κανονικού ωραρίου 09:00-17:00 υπάρχουν πολλοί ντόπιοι που οδηγούν και σταθμεύουν στην πόλη για δουλειά. Κατά τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας και ιδίως τις ημέρες που υπάρχει απεργία των δημόσιων συγκοινωνιών, ακόμη και τα ιδιωτικά πάρκινγκ μπορεί είναι γεμάτα.

Σε κάποιες κεντρικές περιοχές, η στάθμευση είναι δυνατή μόνο για τους κατοίκους με άδεια. Σε αυτές τις περιοχές η στάθμευση για τους επισκέπτες είναι διαθέσιμη μόνο στους δρόμους με πινακίδα για τους επισκέπτες και για έως 3 ώρες, ενώ κάθε ώρα χρεώνεται με ένα ευρώ. Οι περιορισμοί στάθμευσης στους εν λόγω δρόμους ισχύουν από τις 09:00-21:00. Εκτός των ωρών αυτών, η στάθμευση είναι δωρεάν.

Τα εισιτήρια στάθμευσης δεν διατίθενται στο δρόμο. Ορισμένα περίπτερα διαθέτουν κάρτες στάθμευσης προς πώληση, αλλά σας συνιστούμε να κατεβάσετε την εφαρμογή “myAthensPass” του Δήμου Αθηναίων στο κινητό (smartphone) σας.

Θυμίζουμε ξανά και την παραπάνω συμβουλή για τη στάθμευση, μην αφήνετε τσάντες ή αντικείμενα στην καμπίνα του αυτοκινήτου ορατά σε ανθρώπους που περπατούν δίπλα στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό σας.

Athens street parking
Lavrio Port
The Poseidon Temple at Cape Sounio
The Lake at Marathonas
Mpourtzi at Nafplion
The Corinth Canal

Ταξίδια με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Αθήνα

Εκτός από τα πολλά μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχουν ενδιαφέροντα αξιοθέατα και μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε σε απόσταση λίγων ωρών οδήγησης.

Περιφέρεια Αττικής

Οι πλησιέστεροι προορισμοί βρίσκονται στο νομό Αττικής (με πρωτεύουσα την Αθήνα). Οι περισσότεροι προορισμοί απέχουν το πολύ μία ώρα οδήγησης. Τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, πολλοί Αθηναίοι οδηγούν στις παραλίες της Αττικής. Καλό θα ήταν να αποφύγετε την οδήγηση αυτές τις ημέρες, καθώς μπορεί να υπάρξει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση και ο χρόνος οδήγησης μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ακρωτήρι Σούνιο
Το ακρωτήριο Σούνιο, όπου βρίσκεται ο περίφημος ναός του Ποσειδώνα, είναι καλύτερο να το επισκεφθείτε από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο. Υπάρχουν γραφικοί όρμοι με αμμώδεις παραλίες και παραθαλάσσιες ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι, διάσημες τοπικές συνταγές και ψητά της ώρας. Στο δρόμο προς το Σούνιο, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε τη λίμνη Βουλιαγμένης και να απολαύσετε έναν καφέ ή ένα ποτό (η μη αλκοολούχα μπύρα είναι στο μενού για τον οδηγό). Από το κέντρο της Αθήνας, μπορείτε να οδηγήσετε τη λεωφόρο Συγγρού (ξεκινά από το Ναό του Ολυμπίου Διός) και να ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Φάληρο και Γλυφάδα.

Λίμνη Μαραθώνα
Ο Μαραθώνας βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Αττικής και είναι η αφετηρία της αρχαίας Μαραθώνιας διαδρομής και το σημείο όπου ξεκινά ο σύγχρονος Αυθεντικός Μαραθώνιος τον Νοέμβριο. Οι δρόμοι γύρω από τη λίμνη αξίζουν μια βόλτα και υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι και μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακές ελληνικές ταβέρνες για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Από το κέντρο της Αθήνας ακολουθήστε τις πινακίδες προς τον Αεροδρόμιο Αθηνών και μπείτε στην Αττική Οδό (υπάρχουν διόδια για τη χρήση της) και στη συνέχεια απλά ακολουθήστε τις πινακίδες προς Ραφήνα (το δεύτερο μεγάλο λιμάνι της Αθήνας) και συνεχίστε να οδηγείτε μέχρι τον Μαραθώνα.

Λαύριο
Έδρα του τρίτου μεγαλύτερου λιμανιού της Αθήνας, το Λαύριο ήταν το ορυχείο αργύρου της Αρχαίας Αθήνας, με το οποίο κόπηκε το τοπικό νόμισμα.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου είναι ιδανικό για ένα ημερήσιο ταξίδι με αυτοκίνητο από την Αθήνα. Σας συνιστούμε να κάνετε και στάση στη γέφυρα της Διώρυγας της Κορίνθου (Ισθμός) και να περπατήσετε για να απολαύσετε την εκπληκτική θέα του καναλιού.

Αρχαία Κόρινθος
Η αρχαία αυτή πόλη αποτελεί ουσιαστικά την είσοδο της Πελοποννήσου από την Αθήνα. Υπάρχουν πολλά αρχαία αξιοθέατα για να επισκεφθείτε και φυσικά το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου και το εντυπωσιακό κάστρο της (Ακροκόρινθος). Η Κόρινθος απέχει περίπου 45 λεπτά οδικώς από την Αθήνα.

Ναύπλιο
Η πρώτη πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, μετά το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας με την επανάσταση του 1821. Το Ναύπλιο είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ελλάδας, με την πλακόστρωτη παλιά πόλη και αρκετά σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα. Το ταξίδι αυτό συνιστάται ανεπιφύλακτα και συνιστάται επίσης και για διανυκτέρευση. Υπάρχει δημόσιος χώρος πάρκινγκ στο λιμάνι όπου θα βρείτε εύκολα θέση για το αυτοκίνητο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παλιάς πόλης είναι πρόσβάσιμο μόνο με τα πόδια.