Τι καταναλώνει περισσότερη ενέργεια στο σπίτι σας; (infographic)

Τι καταναλώνει περισσότερη ενέργεια στο σπίτι σας; (infographic) 1024 1024 CloudKeys

O φετινός χειμώνας θα είναι γεμάτος προκλήσεις: από το πώς να γεμίσετε το ημερολόγιο των κρατήσεών σας μέχρι την προσπάθεια να αποφύγετε το «άδειασμα» του τραπεζικού σας λογαριασμού. Ολα θα κριθούν από την αποδοτικότητα της επένδυσης που κάνατε στην ακίνητή σας περιουσία σε σχέση πάντα με τις ζημίες που θα παρουσιάσουν σε όλα τα επίπεδα. Τώρα θα δείτε και θα αποφασίσετε πόσο καλή δουλειά έγινε στο να «οχυρώσετε» το ακίνητό σας απέναντι στον μεγαλύτερο εχθρό κάθε επένδυσης αυτή την χρονική περίοδο: την ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές που απορρέουν από αυτή και αντανακλώνται σε κάθε είδους αγαθό μα κυρίως στον λογαριασμό του ρεύματος. Στο κείμενο και στο πολύ ενδιαφέρον infographic που ακολουθεί θα βρείτε βήμα-βήμα, το μέσο ετήσιο κόστος των συσκευών που έχουμε εγκαταστήσει όλοι στα σπίτια μας. Επίσης, θα ανακαλύψετε ποιες είναι οι συσκευές «βαμπίρ» που ίσως θεωρούσατε, μέχρι πρότινος, αθώες.

Εφτασε η ώρα να κάνετε… ταμείο

#1: Ποτέ μη χάσεις λεφτά.
Κανόνας #2: Μην ξεχνάς τον Κανόνα  #1.
Aυτοί είναι οι πρώτοι και βασικοί κανόνες της επένδυσης του Warren Buffett.

Όμως, η απώλεια χρημάτων δεν συμβαίνει μόνο σε ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών – είναι επίσης ένα συνηθισμένο φαινόμενο και σε άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Warren Buffett ακολουθεί έναν τόσο λιτό τρόπο ζωής. Γνωρίζει ότι κάθε επιπλέον δολάριο που ξοδεύει σε κάτι που δεν χρειάζεται είναι χαμένο κεφάλαιο.

Σχεδόν σε κάθε σπίτι στην Αμερική, σπαταλιέται αρκετό κεφάλαιο για την κατανάλωση ενέργειας. Αυτό συμβαίνει επειδή η μέση ετήσια δαπάνη για ηλεκτρική ενέργεια είναι 1.368,36 δολάρια ετησίως και το 35% της ενέργειας που χρησιμοποιείται, στην πραγματικότητα, σπαταλιέται

Αυτό δεν είναι καλό νέο ούτε για τον τραπεζικό σας λογαριασμό αλλά  ούτε και για το περιβάλλον.

Τι καταναλώνει, όμως, την περισσότερη ενέργεια στο σπίτι σας;

Το παρακάτω infographic από το Connect4Climate δείχνει την κατανομή της ενεργειακής χρήσης ενός τυπικού σπιτιού, επισημαίνοντας το μέσο ετήσιο κόστος των διαφόρων συσκευών, ενώ δείχνοντας παράλληλα ποιες καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια του έτους.

What Uses the Most Energy in Your Home?

Όλες οι σύγχρονες ανέσεις ενός σπιτιού έρχονται πάντα με ένα τίμημα: η διατήρηση όλων αυτών των κλιματιστικών, ψυγείων, φορτιστών και θερμοσιφώνων σε λειτουργία καθιστά την οικιακή ενέργεια την τρίτη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δείτε παρακάτω τι καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια στο σπίτι σας:

Ψύξη και θέρμανση: 47% της χρήσης ενέργειας
Θερμοσίφωνας: 14% της κατανάλωσης ενέργειας
Πλυντήριο και στεγνωτήριο: 13% της κατανάλωσης ενέργειας
Φωτισμός: 12% της κατανάλωσης ενέργειας
Ψυγείο: 4% της κατανάλωσης ενέργειας
Ηλεκτρικός φούρνος: 3-4% της κατανάλωσης ενέργειας
Τηλεόραση, DVD, καλωδιακό κουτί: 3% της κατανάλωσης ενέργειας
Πλυντήριο πιάτων: 2% της κατανάλωσης ενέργειας
Ηλεκτρονικός υπολογιστής: 1% της κατανάλωσης ενέργειας

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να μειώσετε τη σπατάλη ενέργειας και χρημάτων: Κλείστε τα «ηλεκτρονικά βαμπίρ», όπως ονομάζονται, ή αλλιώς τις συσκευές που απορροφούν ενέργεια ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένες. Αυτές περιλαμβάνουν ψηφιακά καλωδιακά ή δορυφορικά συστήματα (DVR), φορητούς υπολογιστές (laptop), εκτυπωτές, συσκευές αναπαραγωγής DVD, φούρνους κεντρικής θέρμανσης, δρομολογητές και μόντεμ, τηλέφωνα, κονσόλες παιχνιδιών, τηλεοράσεις και φούρνους μικροκυμάτων.

Ο Warren Buffett πιθανώς θα συμφωνούσε ότι μια δεκάρα που εξοικονομείται είναι μια δεκάρα που κερδίζεται – και το να είστε πιο αποδοτικοί με τη χρήση ενέργειας είναι καλό τόσο για το πορτοφόλι σας όσο και το περιβάλλον.

Πηγή: VisualCapitalist