Αυξημένη ζήτηση στις κρατήσεις της Αθήνας το τελευταίο διάστημα

Αυξημένη ζήτηση στις κρατήσεις της Αθήνας το τελευταίο διάστημα 1024 683 CloudKeys

Πρόσφατα η Αθήνα έλαβε δύο σημαντικές διακρίσεις στα World Travel Awards (WTA): Πήρε τον τίτλο Europe’s Leading Cultural City Destination ανάμεσα σε πόλεις όπως το Παρίσι,  η Ρώμη, το Λονδίνο, η Λισαβόνα, το Εδιμβούργο, η Πράγα και η Βενετία, καθώς επίσης και τον τίτλο Europe’s Leading City Tourist Board για την πλατφόρμα  This is Athens του Δήμου  Αθηναίων, μία κατηγορία στην οποία ήταν επίσης υποψήφιες πόλεις το Βερολίνο, η  Μαδρίτη, το Λονδίνο και η Ρώμη.

Έχοντας λοιπόν αυτό στο μυαλό, αλλά και τη ζήτηση της πόλης στις κρατήσεις της Booking, οι οποίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν μία αύξηση  πάνω από 20% σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, δεν μπορούμε παρά να είμαστε ιδιαίτερα  αισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα.

Να προσθέσουμε στα παραπάνω γεγονότα και ένα ακόμα θετικό στοιχείο: οι περισσότερες κρατήσεις δεν είναι πια κρατήσεις τελευταίας στιγμής (μόνο) αλλά, με ένα ποσοστό 34% οι περισσότερες κρατήσεις γίνονται 1.5 μήνα (90 ημέρες) πριν την ημερομηνία του check-in. Επιστρέψαμε κανονικά  στον προγραμματισμό των ταξιδιών λοιπόν.

Πάνε και οι μονοήμερες κρατήσεις που κάποτε ήταν η πλειοψηφία των κρατήσεων, ειδικότερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Περισσότερες από τις μισές (51%) έχουν διάρκεια διαμονής από 3 έως 7 ημέρες. Ένα διάστημα δηλαδή ιδανικό για να ανακαλύψεις την πόλη της Αθήνας και τα (σημαντικότερα) μυστικά της, αλλά και να αφήσεις και κάτι (αρκετά!) για την επόμενη φορά.

Ναι! Το κινητό είναι πλέον το βασικό μέσο από το οποίο γίνονται οι κρατήσεις. Εύκολο, γρήγορο, και κυρίως πάντα στο χέρι σου. Είσαι στο μετρό επιστρέφοντας από τη δουλειά και διαβάζεις μια είδηση για μία σημαντική έκθεση στο ανακαινισμένο Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης που ήθελες έτσι κι  αλλιώς να επισκεφθείς; Μίλησες  στο τηλέφωνο με εκείνον τον φίλο που έκανε διακοπές το προηγούμενο καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά αλλά δεν έμεινε όσο ήθελε στην Αθήνα λόγω ζέστης; Προέκυψε ξαφνικό ιατρικό πρόβλημα στην οικογένια; Έκλεισε!

Εννοείται ότι ο εσωτερικός τουρισμός στην Ελλάδα θα έχει πάντα την πρώτη θέση όσον αφορά τις κρατήσεις της Αθήνας, είτε οι λόγοι είναι ιατρικοί, είτε  αναψυχής είτε επαγγελματικοί. Η Αγγλία, η Γερμανία το Ισραήλ και η Γαλλία  αποτελούν όμως επίσης σημαντικό κομμάτι των κρατήσεων και των αναζητήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

Η πλειοψηφία των κρατήσεων (πάνω από 60%) συνεχίζει να έρχεται από ζευγάρια που επιλέγουν την Αθήνα ως προορισμό, όποιοι κι αν είναι οι λόγοι για το ταξίδι τους. Και ποιος  ξέρει, ίσως στο μέλλον να κερδίσει και βραβείο ως «Ρομαντικός Προορισμός».

Δυστυχώς, εννοείται ότι παρά αυτήν την αυξημένη ζήτηση που δείχνουν τα παραπάνω στατιστικά το τελευταίο διάστημα, η αβεβαιότητα για τα ταξίδια δεν έχει φύγει εντελώς και οι ταξιδιώτες πάντα θα αναζητούν την ασφάλεια μιας δωρεάν ακύρωσης (67%), όποτε κι αν είναι αυτό, όποτε κι αν γίνει η κράτηση.

 

Πηγή:  Booking.com