«Θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συναυλία των Coldplay στο ΟΑΚA»

«Θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συναυλία των Coldplay στο ΟΑΚA» 1024 768 CloudKeys

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο συντηρητών του Σταδίου ξήλωσε τα πρώτα πάνελ που έπρεπε να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν λόγω της φθοράς και της διάβρωσης που είχαν υποστεί τα τελευταία χρόνια και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασής τους.

Να θυμίσουμε ότι για τις δύο συναυλίες των Coldplay στο ΟΑΚΑ έχουν πωληθεί 122.000 εισιτήρια (διπλό sold out), από τα οποία τουλάχιστον 40.000 από αυτά αφορούν επισκέπτες από το εξωτερικό που έχουν κλείσει αεροπορικά εισιτήρια για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από διάφορες χώρες αλλά και: μεταφορές από και προς το ξενοδοχείο ή το διαμέρισμα που έκλεισαν, καταλύματα, άλλες παράλληλες δραστηριότητες, γεύματα σε φημισμένα εστιατόρια κτλ.

Αλλά πάμε να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή…

Πως ξεκίνησαν όλα:

Ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν γινόταν γνωστό πως το ΟΑΚΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα με το στέγαστρο Καλατράβα, λόγω ανεπαρκούς συντήρησης. Μία παράλειψη ετών τόσο από τη Διοίκηση του Σταδίου όσο και από το αρμόδιο Υπουργείο, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί επικίνδυνο και από τύχη να μην έχουμε θρηνήσει θύματα, μέχρι σήμερα.

Μέσα στην εβδομάδα υπήρξαν ρεπορτάζ για έναρξη εργασιών αποκατάστασης στα δύο τόξα του στεγάστρου που αναπτέρωσαν ελαφρώς τις ελπίδες για τη διεξαγωγή των συναυλιών του παγκοσμίου φήμης συγκροτήματος.

Πλέον αποτυπώνεται με μεγαλύτερη σιγουριά και αισιοδοξία η πεποίθηση ότι τον Μάιο θα είναι και πάλι έτοιμο το ΟΑΚΑ για να γίνουν οι προγραμματισμένες συναυλίες των Coldplay.

Το ζήτημα θα μπορούσε να έχει ευρύτερες συνέπειες στον εγχώριο συναυλιακό κλάδο, αφού η Ελλάδα κινδύνευε να βγει (ξανά) από τον διεθνή χάρτη των μεγάλων μουσικών διοργανώσεων, ενώ φαινόταν ξεκάθαρα να έχει μπει δυνατά στο συναυλιακό χάρτη μετά από απουσία ετών.

Σύμφωνα επίσης με τις προδιαγραφές των Coldplay, οι δύο συναυλίες τους προβλέπονται «υπερπαραγωγές» και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα 122.000 εισιτήριά τους εξαντλήθηκαν ταχύτατα, με το ένα τρίτο του κοινού να προέρχεται από το εξωτερικό. Από τους πιθανούς εναλλακτικούς χώρους, το μεν Terra Vibe στη Μαλακάσα δύναται να φιλοξενήσει την παραγωγή της μπάντας αλλά δεν έχει την απαραίτητη χωρητικότητα, ενώ στο Καλλιμάρμαρο ισχύει περίπου το αντίστροφο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τεχνική μελέτη των διοργανωτών. Οι ίδιοι οι Coldplay τηρούν στάση αναμονής όμως δείχνουν ότι επιθυμούν πραγματικά να έρθουν στην Ελλάδα, μία από τις έξι χώρες που διεκδίκησε σθεναρά τη φιλοξενία τους.

Ήταν ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία εν όψει φεστιβαλικού καλοκαιριού: αν θα καταφέρναν να κάνουν τις 2 συναυλίες τους οι Coldplay ή θα χανόνταν μια, μάλλον, μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν την Ελλάδα και να αποτελέσουν ευκαιρία για πολλούς να συνδυάσουν Coldplay με… hot plays in Athens; Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, το ενδεχόμενο οι συναυλίες να μη γίνουν συγκέντρωνε περισσότερες πιθανότητες, κρίνοντας από την ανακοίνωση που είχε βγει από τη διοργανώτρια αρχή (High Priority Promotion) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Επιπτώσεις ακύρωσης:

Πιθανή ακύρωση των δύο συναυλιών των ColdPlay στην Αθήνα, στις 8 και 9 Ιουνίου στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ θα αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα διότι από τα 122.000 εισιτήρια που είχαν προπωληθεί σε χρονικό διάστημα δύο ημερών, το ένα τρίτο αφορά σε αφίξεις θεατών από το εξωτερικό και την ευρύτερη ελληνική περιφέρεια, κάτι που αναμενόταν να επηρεάσει την πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα.

Είναι ενδεικτικό πως υπάρχει σχεδόν πενταψήφιος αριθμός κρατήσεων σε ξενοδοχεία της Αθήνας για τις ημέρες των συναυλιών των Coldplay.

Σε περίπτωση ακύρωσης, ακόμη κι αν επιστρέφονταν τα χρήματα των εισιτηρίων, άνθρωποι που είχαν προπληρώσει για διαμονή μπορούσαν να διαπραγματευτούν με το κατάλυμα για ευέλικτες λύσεις, όπως δωρεάν ακύρωση ή μεταφορά κράτησης.

Ετσι θα υπήρχε και απώλεια τουριστικών εσόδων καθώς στην εξίσωση μπαίνουν και τα αεροπορικά εισιτήρια που δύσκολα ακυρώνονται και κοστίζουν πολύ ακριβά στις μέρες μας.

Μεγάλο πρόβλημα θα προκαλούσε και η ακύρωση ή αλλαγή χιλιάδων αεροπορικών εισιτηρίων ενώ μεταξύ άλλων θα κρινόταν η τύχη δεκάδων συμβάσεων με εταιρείες του εξωτερικού που είχαν αναλάβει την εκτέλεση της παραγωγής. Επιπλέον, μια πιθανή ακύρωση θα εξέθετε τη χώρα ανεπανόρθωτα και θα την εκτόπιζε οριστικά από τις παγκόσμιες περιοδείες μεγάλων μουσικών συγκροτημάτων, θέτοντάς την εκτός συναυλιακού χάρτη.

Τι ισχύει τώρα:

Και ενώ τα περιθώρια όπως όλα έδειχναν ότι στένευαν απελπιστικά, η κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες, αφήνει μια ελπίδα για τους χιλιάδες θαυμαστές του συγκροτήματος.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αφαίρεσης των πολυκαρμπονικών πάνελ που ανέρχονται σε σύνολο 5.000 κομμάτια πλέξιγκλας από το στέγαστρο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο -όπου συνεχίζονται μέχρι και σήμερα με αμείωτο ρυθμό- στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος στατικότητας που κρατάει το Στάδιο κλειστό εδώ και σχεδόν πέντε μήνες επηρεάζοντας αρνητικά όλες τις αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, με συνέπεια τα δυο μεγάλα live των Coldplay -και όχι μόνο- που ήταν προγραμματισμένα για το καλοκαίρι να ήταν στον αέρα.

Μετά την αφαίρεση των κατεστραμμένων πολυκαρβονικών, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες, και υπό τον όρο εγκριτικής γνώμης απο τους εμπειρογνώμονες του ΤΕΕ, αναμένεται η επαναλειτουργία του σταδίου, ακολουθούμενη από τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης. 

Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία κατόπιν μελέτης που παραδόθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημοσίου Περιουσιακού(ΤΑΙΠΕΔ) και με την επιβεβαίωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. 

Το ΤΑΙΠΕΔ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες και αναμένεται ότι ως τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, θα υποβληθεί η τρίτη έκθεση εμπειρογνωμοσύνης από το ΤΕΕ,η οποία θα επικεντρωθεί στο στέγαστρο του σταδίου. Όπου τότε αναμένεται να βγει το τελικό πόρισμα που θα προσδιορίσει κατά πόσο είναι ασφαλές να διατεθεί το ΟΑΚΑ στα 40 events που είναι προγραμματισμένα για αυτό το καλοκαίρι.

Φυσικά, οι συναυλίες των Coldplay στις 8 και 9 Ιουνίου είναι αυτές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθότι μιλάμε για 122.000 εισιτήρια που έχουν αγοραστεί, αλλά δεν είναι, σαφώς, το μόνο συγκρότημα,νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 30 Μαΐου θα έρθουν οι Rammstein για να τραγουδήσουν μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.