Η Ολυμπιάδα Διαστήματος 2022 στην Αθήνα!

Η Ολυμπιάδα Διαστήματος 2022 στην Αθήνα! 960 720 CloudKeys

Το 44ο Παγκόσμιο Επιστημονικό Διαστημικό Συνέδριο ή η «Ολυμπιάδα του Διαστήματος», όπως ανεπισήμα αναφέρεται από πολλούς, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής στις 16 έως τις 24 Ιουλίου 2022. Εκεί, θα συμμετέχουν περί τους 4.000 καταξιωμένους επιστήμονες, ειδικευμένοι στη μελέτη του Διαστήματος, από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ανά την υφήλιο, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων διεθνών διαστημικών οργανισμών, καθώς επίσης και οι μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων διαστημικής τεχνολογίας με τα εκθεσιακά τους περίπτερα.

Γιατί στην Αθήνα λοιπόν;

Γιατί, μεταξύ των άλλων, είναι μια πόλη, μια τοποθεσία που συνδυάζει την κλασική ιστορία με την μοντέρνα τέχνη, την ψυχαγωγία και τις επιλογές διασκέδασης, αλλά και διαθέτει τις κατάλληλες δομές διαμονής σε ένα καλοκαιρινό μεσογειακό φόντο.

Ίσως δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για κάποιον να επισκεφθεί την Αθήνα από εκείνη την περίοδο, καθώς οι μέρες θα είναι μεγάλες, φωτεινές και ζεστές χωρίς να έχουν πιάσει ακόμα τις συνηθισμένες υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου. Επιπλέον, καθώς θα έχει ήδη ξεκινήσει η μεγάλη φυγή των Αθηναίων λόγω των καλοκαιρινών αδειών, η πόλη θα είναι σχεδόν άδεια και άρα στην πλήρη διάθεση των επισκεπτών της για να την απολαύσουν στο έπακρο χωρίς πολύ κόσμο.

Τα δρομολόγια πλοίων για κοντινά (ή και μακρινά) νησιά θα είναι καθημερινά και ίσως και με παραπάνω από μία διαδρομές μέσα στη μέρα ανάλογα τον προορισμό. Επομένως, ο επισκέπτης ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί στην Αίγινα, στις Σπέτσες, στην Ύδρα, στον Πορο, στην Τήνο, στην Άνδρο για τον απογευματινό του καφέ σε μια μονοήμερη εξόρμηση ή και για περισσότερες μέρες ακόμα και σε πιο μακρινό ελληνικό νησί, αν έχει περισσότερο χρόνο.

Στην συγκεκριμένη περιοχή που θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο βρίσκονται ακόμα, το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών, το ΕΚΤ, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ πολύ κοντά, στον λόφο της Πνύκας, βρίσκεται και το Αστεροσκοπείο, και λίγο πιο μακριά, αλλά και αυτό εύκολα προσβάσιμο με τα μέσα μεταφοράς βρίσκεται και το Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο) που σίγουρα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των επισκεπτών.

Εκτός από τα παραπάνω σημεία ερευνητικού ενδιαφέροντος που έχουν και άμεση σχέση με το Συνέδριο, στην περιοχή θα βρείτε και άλλα σημαντικά αξιοθέατα όπως το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), αλλά και τα περισσότερα (και σημαντικότερα) μουσεία της πόλης βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ: Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Εθνική Πινακοθήκη, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Ιστορικό Μουσείο κ.α. Φυσικά, η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας, αλλά και η ιστορική και γραφική γειτονιάς της Πλάκας και το Μοναστηράκι είναι μόνο τρεις στάσεις του μετρό μακριά.

Μην ξεχνάμε όμως ότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, και παρόλο που βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα αστική πόλη, υπάρχουν αρκετές οάσεις πρασίνου και δροσιάς, ιδανικές ακόμα και για πικ νικ στο μεσημεριανό σας διάλειμμα. Μικρότερα ή μεγαλύτερα πάρκα όπως το Πάρκο Ελευθερίας, πίσω από το Μέγαρο Μουσικής, το Άλσος Ιλισίων, το Πάρκο του Ευαγγελισμού και το Πάρκο Ριζάρη βρίσκονται στην περιοχή, ενώ στον ίδιο τον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, ίσως πετύχετε κάποια μουσική βραδιά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο εκεί.

Δεν αφήνουμε ποτέ το φαγητό και τις τοπικές γεύσεις έξω από κάθε ταξίδι, και η περιοχή ενδείκνυται έτσι κι αλλιώς και για εστιατόρια με νόστιμες συνταγές. Αντίστοιχα, η νυχτερινή ζωής της πόλης, ή έστω ένα μεγάλο μέρος της, βρίσκεται εδώ, στην διάσημη πλατεία Μαβίλη που διαθέτει κάποια από τα πιο γνωστά και ιστορικά μπαρ της Αθήνας. Σίγουρα θα περάσετε μια βραδινή βόλτα να την γνωρίσετε καλύτερα. Κάποιες από γαστρονομικές προτάσεις μας, σύμφωνα και με το TripAdvisor, οι οποίες συνδυάζουν και ένα όμορφο περιβάλλον είναι:

  • Noah Athens (Πάρκο Ελευθερίας, ακριβώς πίσω από το Μέγαρο Μουσικής)
  • Vassilenas (Βρασίδα 13 Χίλτον, Αθήνα 11528 Ελλάδα)
  • Agora Select Restaurant (Χατζηγιάννη Μέξη 8 & Βεντήρη 9, Ιλίσια, Αθήνα 11528)
  • Vlassis Restaurant (Μαιάνδρου 15, Αθήνα 115 28 Ελλάδα)
  • Vezené Athens (Βρασίδα 11 Χίλτον, Αθήνα 11528 Ελλάδα)
  • Ta Skalakia (Διονυσίου Αιγινήτου 32, Αθήνα 115 28 Ελλάδα)
  • Ventiri Roast House (Βεντήρη 5 Χίλτον, Ιλίσια, Αθήνα 11528 Ελλάδα)
  • Coocoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Αθήνα 115 28 Ελλάδα)
  • Kiouzin(Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι, 106 73, Αθήνα, Ελλάδα)

Τέλος, αλλά ίσως και το πιο σημαντικό, η περιοχή είναι μία από τις ασφαλέστερες της Αθήνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί στον δρόμο, ειδικά αν βρισκόμαστε σε μια ξένη χώρα. Επίσης, όπως θα παρατηρήσετε και από κοντά, εδώ βρίσκονται και τα περισσότερα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας (Ευαγγελισμός, Αρεταίειο, Ιπποκράτειο, Αλεξάνδρα, Λαϊκό, Ερυθρός Σταυρός, Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, Νοσοκομείο Παίδων, Άγιος Σάββας, Ελπίς), αλλά και ιδιωτικές δομές υγείας, ιατρικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα (Ευρωκλινική, Athens City Med, Αθηναϊκή Mediclinic). Επομένως, είναι ίσως η καταλληλότερη περιοχή για τη διαμονή σας καθώς οτιδήποτε και να συμβεί, θα βρείτε τα πάντα σε απόσταση πέντε λεπτών.

“Look here – That’s Athens – Feel at home”

Σαν στο σπίτι σας!

Βρείτε το σπίτι που θα σας φιλοξενήσει ώστε να νιώσετε μια σχεδόν πραγματική διαστημική εμπειρίασυνδυάζοντάς το και με μια σύντομη καλοκαιρινή απόδραση στην ιστορική πόλης της Αθήνας:

 

Ποια είναι η COSPAR:

Το COSPAR (Committee on Space Research) ιδρύθηκε το 1958, λίγο μετά την έναρξη της διαστημικής εποχής και πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια σε διαφορετική ήπειρο.

Σκοποί της είναι η προαγωγή της διεθνούς Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας και η ειρηνική εξερεύνηση του Διαστήματος. Αποτελεί βήμα διαλόγου και συνεργασίας παγκοσμίως μακριά από πολιτικές επιδιώξεις, συνεργαζόμενη στενά με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους παγκόσμιους οργανισμούς. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της COSPAR σχεδόν από την ίδρυσή της, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαστημικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η COSPAR κατέληξε τελικά στην ελληνική υποψηφιότητα και στην Αθήνα για τη φιλοξενία του συνεδρίου, η οποία επικράτησε ανάμεσα στους φακέλους διεκδίκησης της Βαρσοβίας, της Λωζάννης και της Πράγας, σ’ έναν ανταγωνισμό ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου. Η υποψηφιότητα της χώρας μας για το 2022 προετοιμάστηκε από το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και υποστηρίχθηκε ενεργά από πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, το Δήμο Αθηναίων, Υπουργεία, σχεδόν το σύνολο των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας, ενώ η στήριξη από Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, με συμμετοχή αρκετών στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, ήταν εξίσου ενθουσιώδης και συγκινητική. Μάλιστα η επιλογή της Αθήνας έγινε από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία κατά τη διάρκεια του 42ου Συνεδρίου της COSPAR στην Pasadena της California των ΗΠΑ, όπου συμμετείχαν πάνω από 3.300 διαστημικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού.

Οπότε, ξεκινήστε να σχεδιάζετε το καλοκαιρινό σας ταξίδι στην Ελλάδα και στην Αθήνα ειδικότερα, και σε περίπτωση που χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια η ομάδα της Cloudkeys θα είναι δίπλα σας με ταξιδιωτικές συμβουλές ή άλλες πληροφορίες!