Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Επιπλέον κάλυψη ασφάλισης κατοικίας και από τη Booking

Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Επιπλέον κάλυψη ασφάλισης κατοικίας και από τη Booking 1024 677 thecloudkeys

Η καινοτόμα πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, AIRBNB, ήταν η πρώτη που έδινε ένα επιπλέον πλεονέκτημα αποζημίωσης μέσα από το liability insurance πρόγραμμά της, AirCover, όπως το ονομάζει, και με το οποίο καλύπτει πιθανές ζημιές από τους επισκέπτες του καταλύματος ή oτιδήποτε συμβεί κατά τη διάρκεια μιας Airbnb Experience. Aυτή είναι μια επιπλέον ασφάλεια που στην Αμερική ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε όλα τα καταλύματα από το 2015. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει εμπράκτως τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων που αποφασίζουν να παραχωρήσουν τον χώρο τους προς επισκέπτες, παρέχοντάς τους μια επιπλέον ασφάλεια για πιθανές ζημιές που θα συμβούν από τους επισκέπτες ή και για τραυματισμούς των ίδιων των επισκεπτών στον χώρο του καταλύματος. Άλλες πλατφόρμες όπως η VRBO, που εξαγοράστηκε από την EXPEDIA και το γνωστό για τις κριτικές εστιατορίων TripAdvisor άρχισαν να προσφέρουν και αυτοί ασφαλιστικές καλύψεις στους οικοδεσπότες.

Η Booking.com, παραδοσιακά πλατφόρμα κρατήσεων για τον ξενοδοχειακό τομέα, αύξησε το μερίδιό της στην αγορά των  καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης παγκοσμίως. Πρόκειται για μία στρατηγική τοποθέτηση της Booking.com καθώς εγκαίρως προσάρμοσε τις δομές της, τοποθετήθηκε πολύ δυναμικά στο χώρο και κατέκτησε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς αυτής, σημειολογικά ταυτισμένης με τον «όρο» AIRBNB. Από το 2015-2016 που άρχισε να δέχεται κατοικίες από ιδιώτες και εταιρείες δεν παρείχε ασφαλιστική κάλυψη στους οικοδεσπότες. Μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα AirCover

Το αντίστοιχο πρόγραμμα της AIRBNB που υπάρχει ήδη, δίνει επίσης μια αποζημίωση μέχρι και $1m η οποία μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε ζημιά συμβεί στο σπίτι, ακόμα και σε περίπτωση που ο επισκέπτης τραυματιστεί. Αν το σπίτι είναι pet friendly περιλαμβάνονται και τις ζημιές που πιθανόν να προκληθούν από το κατοικίδιο, ένα επιπλέον κόστος καθαρισμού του σπιτιού σε περίπτωση που χρειαστεί, αποζημίωση σε περίπτωση αναγκαστικής ακύρωσης επόμενων κρατήσεων λόγω καταστροφών. Για να γίνουν όλα αυτά, οι ιδιοκτήτες έχουν 14 μέρες περιθώριο να δηλώσουν όσο πιο αναλυτικά γίνεται την ζημιά και συνήθως μέσα σε 9 μέρες, κατά μέσο όρο λαμβάνουν την αντίστοιχη αποζημίωση. Στην περίπτωση ενός Superhost, υπάρχει και το επιπλέον προνόμιο ακόμα πιο γρήγορης εξυπηρέτησης στην γραμμή υποστήριξης και προτεραιότητα αντιμετώπισης προβλημάτων.

 

 

 

 

 

 

 

Η εξέλιξη της Booking.com

Η μεταμόρφωση της Booking.com από μία εταιρεία που προσφέρει απλώς διαφήμιση του καταλύματος σε μία συνολική εμπειρία πλατφόρμας-marketplace, αποτελεί μία δαιδαλώδη μετάβαση. Η μετάβαση αυτή δεν έγινε ξαφνικά αλλά «ξετυλίχθηκε» σε τρία στάδια:

Α. Αρχικά προστέθηκε το κουμπί “Report Guest Misconduct” («Αναφορά κακής συμπεριφοράς επισκέπτη») στο οποίο ζητείται από το κατάλυμα να αναφέρει με τι ακριβώς είχε να κάνει το περιστατικό:

– Πρόβλημα με πληρωμή (Payment issue)
– Καταπάτηση όρων χρήσης του καταλύματος (Breaking house rules)
– Κακοποιητική συμπεριφορά (Abusive behaviour)
– Μη εμφάνιση (no show)
– Αφησε εξαιρετικά βρώμικο το κατάλυμα (Left property dirty)
– Ζημιά στο κατάλυμα (Property damage)
– Παράνομες δραστηριότητες (Illegal activities)

Στη συνέχεια της διαδικασίας, ο οικοδεσπότης μπορεί να μην επιτρέψει στον πελάτη να ξανακάνει κράτηση στο κατάλυμά του.

Β. Τοποθετήθηκε ενεργό link πάνω στο όνομα του πελάτη το οποίο «αποκαλύπτει» διάφορα πράγματα για τον πελάτη:

– Πότε πρωτοχρησιμοποίησε την Booking.com
– Πόσες κρατήσεις έχει κάνει μέχρι τώρα
– Πόσες κρατήσεις έχει ακυρώσει
– Πόσες φορές δεν έχει εμφανιστεί στο check-in (no show)
– Αν έχει αναφερθεί για κακή συμπεριφορά στο παρελθόν από άλλους οικοδεσπότες της Booking.com

Γ. Προστέθηκε το κουμπί “Partner Liability Insurance claim” («Αίτημα αποζημίωσης Αστικής Ευθύνης Συνεργατών»).

Για να κάνετε μια τέτοια αναφορά που χρήζει αποζημίωσης, θα πάτε στην σελίδα της Partner Liability Insurance της Booking ώστε να δηλώσετε το περιστατικό με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά έγγραφα εάν υπάρχουν και είναι απαραίτητο, ονόματα των εμπλεκόμενων και ό,τι άλλο θεωρείτε εσείς απαραίτητο. Η Booking θα λάβει γνώση και θα σας απαντήσει σχετικά μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Partner Liability Insurance (Booking) VS AirCover (AIRBNB)

Η νέα, λοιπόν, Partner Liability Insurance της Booking που προστέθηκε πλέον στις υπηρεσίες της πλατφόρμας στις κρατήσεις της, προσφέρει, χωρίς επιπλέον κόστος, στους ιδιοκτήτες μία αντίστοιχη προστασία στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων παρόμοια με εκείνη της AIRBNB. Η αποζημίωση μπορεί να φτάσει και εδώ έως και 1,000,000€ για κάθε κράτηση, με βασική ασφάλιση προστασίας του σπιτιού σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος κατά τη διάρκεια χρήσης του από επισκέπτες του από σημαντικές ασφαλιστικές εταιρείες ανά τον κόσμο (Zurich Insurance plc στη συγκεκριμένη περίπτωση). 

Η προσθήκη αυτού του πλεονεκτήματος γίνεται αυτόματα σε όλα τα καταλύματα και ενεργοποιείται κανονικά με την κάθε κράτηση που δέχονται στην πλατφόρμα της Booking. H κάλυψη αστικής ευθύνης της ιδιοκτησίας γίνεται, όπως αναφέραμε και προηγουμένως από μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς παγκοσμίου φήμης και περιλαμβάνει υλικές ζημιές τρίτων, όπως για παράδειγμα αν μείνει μια βρύση ανοιχτή και προκαλέσει ζημιά σε διαμέρισμα γείτονα, αλλά και σωματικούς τραυματισμούς, όπως για παράδειγμα αν ο επισκέπτης σας σπάσει το χέρι του σε περίπτωση που γλιστρήσει στο μπάνιο και σας θεωρήσει υπεύθυνο). Αυτά που δεν καλύπτονται είναι ζημιές που προκαλούνται από κατοικίδια (είτε στο σπίτι, είτε στον… γείτονα που δεν συμπάθησε), το οποίο είναι και μια βασική διαφοροποίηση με το αντίστοιχο πρόγραμμα της AIRBNB, ένας δικός σας προσωπικός τραυματισμός (π.χ. σπάσατε το χέρι σας σκοντάφτοντας σε ένα σκαλοπάτι στο ακίνητο), ζημιά ή τραυματισμός από κάτι που έγινε σκόπιμα, και όχι σαν ατύχημα, ζημιές σε προσωπική περιουσία του ακινήτου (την τηλεόραση ή το τραπεζάκι σαλονιού) και ίσως παρόμοια περιστατικά και συνθήκες που ίσως εξαιρούνται και αναφέρονται αναλυτικά στην πολιτική της πλατφόρμας. Όλα αυτά ισχύουν κανονικά σε όλες τις κρατήσεις από τις 31 Μαρτίου 2022 και μετά

Η συνεχής ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Το κομμάτι των Vacation Rentals ή Holiday homes είναι διαπιστωμένα, ένα κομμάτι της αγοράς στο οποίο τα τελευταία χρόνια, επενδύει πολύ χρόνο, χρήμα και εργατικό δυναμικό η Booking.com, εξοπλίζοντας τα τμήματα της εταιρείας που ασχολούνται με αυτή την τόσο δυναμική αγορά με τα πιο δυνατά μυαλά τα οποία διαθέτει.

Με αυτήν την εξέλιξη στις πλατφόρμες κρατήσεων, λοιπόν, βλέπουμε ότι και η Booking, μετά την AIRBNB, δείχνει να υποστηρίζει ακόμα περισσότερο τους ιδιοκτήτες των ανεξάρτητων καταλυμάτων (vacation rentals, βίλες, διαμερίσματα κ.α.) προσφέροντάς τους επιπλέον πλεονεκτήματα. Οι ιδιοκτήτες που έχουν στη διάθεση τους κάποιο κατάλυμα και είναι διστακτικοί με τη συγκεκριμένη χρήση του, φοβούμενοι τις ζημιές που πιθανόν να προκαλέσουν οι επισκέπτες τους, έχουν έναν λόγο λιγότερο να ανησυχούν από τις 31 Μαρτίου. Η ίδια αυτή ενέργεια θεωρείται και ανταγωνιστική προς τις ίδιες τις εταιρείες ασφάλισης κατοικιών AIRBNB και άρα για χάρη ανταγωνισμού και εκείνες θα επανεξετάσουν τα όσα προσφέρουν ώστε να γίνουν ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικές, και άρα με ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για τους ιδιοκτήτες. 

Ασφαλιστική κάλυψη στην Ελλάδα

Ολοένα και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα παρέχουν κάλυψη για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων που εξασφαλίζουν τους ιδιοκτήτες και τα περιεχόμενα των σπιτιών τους. Τα συμβόλαια αυτά καλύπτουν και αστική ευθύνη μαζί με τις συνήθεις καλύψεις που παρέχονται στα «παραδοσιακά» ασφαλιστήρια κατοικίας, όπως πχ για σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν διαφορές στις καλύψεις και η Cloudkeys συνιστά στους ιδιοκτήτες την σύναψη συμβολαίου με μία από τις εταιρείες που καλύπτουν τον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα. Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι των εταιρειών παρέχουν αναλυτική πληροφόρηση για τις καλύψεις, κάνοντας την σύγκριση με τις ασφαλιστικές καλύψεις των πλατφορμών ευκολότερη.

Επίσης είναι σύνηθες να γίνονται και τηλεφωνικές, απευθείας κρατήσεις που δεν υποστηρίζονται από τις πλατφόρμες και συνεπώς παρέχεται συνολική κάλυψη ανεξάρτητα από την πλατφόρμα ή τον τρόπο που έγινε η κράτηση στο κατάλυμα.