Travel Trends: Από τον εσωτερικό τουρισμό «γεμίζει» η Αθήνα (στατιστικά)

Travel Trends: Από τον εσωτερικό τουρισμό «γεμίζει» η Αθήνα (στατιστικά) 1024 683 CloudKeys

Στοιχεία που αναδεικνύονται σε πραγματικό χρόνο μέσα από τις αναζητήσεις στην πλατφόρμα της Booking.com

Σύμφωνα με τις πραγματικές αναζητήσεις που γίνονται στην πλατφόρμα της Booking.com το τελευταίο διάστημα, τα δεδομένα «δείχνουν» μικρή αύξηση 2.19% στις αναζητήσεις για καταλύματα στην Αθήνα (σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες δύο εβδομάδες).

Είναι χρήσιμο να δούμε όμως και τα επιμέρους στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς αντιμετωπίζει ο ταξιδιώτης την Αθήνα, σαν προορισμό. Ακολούθως θα δούμε: πόσες μέρες πριν κάνουν την κράτησή τους, πόσες μέρες περνάνε στην πρωτεύουσα, ποια συσκευή χρησιμοποιούν για να προβούν σε κράτηση ενώ θα ανακαλύψουμε ποιες χώρες έχουν στο top5 τους την Αθήνα. Ακόμη, θα δούμε ποιες τυπολογίες ταξιδιωτών κάνουν αναζητήσεις για καταλύματα στην Αθήνα καθώς και τι ακυρωτικές πολιτικές προτιμούν.

«Μην το αφήνεις για τελευταία στιγμή!»
Πόσες μέρες πριν προτιμούν να «κλείνουν» τη διαμονή τους οι ταξιδιώτες;

Μετά από δύο δύσκολα καλοκαίρια που περάσαμε μαζί με τον Covid19, όλα δείχνουν ότι το φετινό θα είναι αυτό που θα επιστρέψουμε κάπως σε εκείνη την παλιά εποχή όπου τα ταξίδια προγραμματίζοντουσαν κανονικά μέχρι και ένα μήνα πριν την ημερομηνία του check-in. Πάνω από το 20% των αναζητήσεων στη Booking γίνεται από 30 ως 90 μέρες πριν το ταξίδι, το 25.45% συγκεκριμένα. Εννοείται ότι δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα των ταξιδιών και υπάρχουν ακόμα αναζητήσεις (και κρατήσεις) τελευταίας στιγμής ή μόλις κάποιων ημερών πριν την ημερομηνία άφιξης. Πάνω από 90 μέρες πριν την άφιξη, κάνει κράτηση το 23.92%, από 8-30 μέρες κάνει κράτηση το 18.66%, από 2-7 μέρες αναζητά κατάλυμα το 10.85% και τελευταία στιγμή επιλέγει να κλείσει το 14.7%.  Επιστροφή στην κανονικότητα λοιπόν…

Διάρκεια Διαμονής

Περίπου το 50% (49.33%) των ταξιδιωτών αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται 3-7 ημέρες για να ανακαλύψουν πλήρως την Αθήνα. Κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα, βεβαίως αν κρίνουμε ειδικά από την πληθώρα των Μουσείων που έχει στη διάθεσή του ο ταξιδιώτης αλλά και το μεγάλο εύρος μαγαζιών και δραστηριοτήτων που μπορεί να κάνει καθένας. Δεύτερη επιλογή, περίπου στο 28.99% οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν την Αθήνα μόνο για ένα πέρασμα μίας νύχτας. Τρίτη μερίδα ταξιδιωτών, εκείνοι που ξοδεύουν μόλις δύο μέρες (15.95%) για να περιηγηθούν στην πρωτεύουσα. 3.83% των ταξιδιωτών αναζητά διαμονές 8-14 ημερών και 1.89% διαμονές άνω των 15 ημερών. Ως φαίνεται, έχει πολλή δουλειά ακόμη για να καθιερωθεί η Αθήνα στη συνείδηση του ψηφιακού νομά, τουλάχιστον στο κοινό της Booking.com.

Συσκευή από την οποία γίνονται οι αναζητήσεις

Κορυφαίος «χώρος» αναζητήσεων, η μικρή και η λίγο μεγαλύτερη οθόνη κινητών και tablet: Το 78.23% του κοινού που αναζητά κατάλυμα στην Αθήνα, «θαυμάζει» τα καταλύματα που σκοπεύει να κλείσει, από το κινητό του και όχι από το laptop. Στο laptop ή το desktop καταφεύγει κάτι περισσότερο από το 20% (21.77%) των υποψήφιων ταξιδιωτών. 

Ποιοι μας αγαπούν περισσότερο;
Χώρες από τις οποίες γίνονται οι περισσότερες αναζητήσεις για την Αθήνα

Κορυφαίο κοινό που αναζητά καταλύματα στην Αθήνα, το κοινό που έρχεται από την Ελλάδα (20.07%) με αρκετά μεγάλη διαφορά από το δεύτερο σε όγκο, κοινό. Ακολούθως, με μικρή διαφορά η Αγγλία (8.2%), η Γερμανία (7.28%), η Γαλλία (6.73%) και τελευταία στo top-5 η Ιταλία (5.57%). Κάτι που είναι απολύτως λογικό αν σκεφτούμε και τις επιπλέον διαδικασίες, αλλά και προετοιμασία που χρειάζεται πλέον ένα ταξίδι στο εξωτερικό, τα διαφορετικά μέτρα και περιορισμούς που ισχύει σε κάθε χωρα λόγω covid19, και που ακόμα δεν έχουν καταργηθεί παντού πλήρως. Η ανάγκη του ταξιδιού καλύπτεται περισσότερο σε αυτή την φάση από τον εσωτερικό τουρισμό και σιγά σιγά βγαίνουμε ξανά προς τα έξω, με αργά αλλά σταθερά βήματα. 

Τι είδους ταξιδιώτες αναζητούν διαμονή στην Αθήνα

Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι πάνω από τους μισούς (63.3%) ταξιδιώτες που αναζητούν κατάλυμα στην Αθήνα, είναι ζευγάρια, τότε έχουμε άδικο να αποκαλέσουμε την Αθήνα, πόλη του Ερωτα, με μια βόλτα στα Αναφιώτικα της Πλάκας ή στον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου στο Θησείο με θέα την Ακρόπολη να ισοδυνάλει με μια βαρκάδα με γόνδολα στα κανάλια της Βενετίας ή τη θέα του Παρισίου από τον Πύργο του Eiffel; Ας μην θίξουμε όμως τα Ιερά και τα Οσια, καθώς η Αθήνα προσελκύει επίσης οικογένειες, μοναχικούς ταξιδιώτες, αλλά και γκρουπ. Για την ακρίβεια,  οι τυπολογίες της Οικογένειας (περίπου στο 15.68%), οι «μοναχικοί» ταξιδιώτες (περίπου στο 10.97%) και τα group ταξιδιωτών και φίλων (κάπου στο 10.05%).

Ποια ακυρωτική πολιτική προτιμούν οι περισσότεροι ταξιδιώτες

Δωρεάν ακύρωση επιλέγει το 73.86%, γεμάτο αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το ταξίδι του εμφανίζεται το 24.15% (μη επιστρέψιμη τιμή) ενώ με μερικώς επιστρέψιμη τιμή επιλέγουν να «κλείσουν» τη διαμονή τους στην Αθήνα το 1.98% των ταξιδιωτών. Ακόμα ένα σημείο που βλέππουμε ότι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα των ταξιδιών δεν έχει φύγει εντελώς, ή έστω δεν έχουμε επιστρεψει στον τρόπο που ταξιδεύμε πριν από δύο χρόνια. Είμασιε όμως  σίγουρα σε καλό δρόμο.