Ο Μεγάλος Περίπατος (πηγή φωτό: Τα Νέα)

Τι θα μπορούσε να είχε πάει καλά με τον Μεγάλο Περίπατο: Κάντο όπως η Lancaster Boulevard!

Τι θα μπορούσε να είχε πάει καλά με τον Μεγάλο Περίπατο: Κάντο όπως η Lancaster Boulevard! 963 541 CloudKeys

Η Λεωφόρος Βασιλίσσης Ολγας στέκει αποξενωμένη από την πολύβουη πόλη, να καίγεται κάτω από τον αθηναϊκό ήλιο (τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου), οι πανάκριβες μεταλλικές ζαρντινιέρες καίγονται και καίνε τους περαστικούς που έκαναν το λάθος να ξαποστάσουν πάνω τους στη Σταδίου ενώ στην Πανεπιστημίου τα μαγαζιά συνεχίζουν να ερημώνουν την ώρα που τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν στέκουν άπραγα… Το χειμώνα; Φύλλα, κρύο, ερημιά αφού όλο και κλείνουν καταστήματα ενώ στη Βασιλίσσης Ολγας περνάει πολύ σπάνια άνθρωπος. Εγκατάλειψη.

Την ίδια στιγμή, τρεις βάρδιες δημοτικών αστυνομικών (σε κάθε σημείο) σπαταλάνε καθημερινά τις 8ωρες βάρδιές τους περιφρουρώντας τη μοναξιά του Μεγάλου Περιπάτου!

Τι συμβαίνει όμως στην Καλιφόρνια;

H αναδόμηση της λεωφόρου Lancaster ξεκίνησε το 2010 μετά από έρευνα που διεξήγαγε ο Δήμος σχετικά με τις αλλαγές που αποζητούσαν οι κάτοικοι της περιοχής. Τα αποτελέσματά της, ομόφωνα από κατοίκους και επιχειρηματίες: Ανάγκη για ριζική ανανέωση!

Για να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε ο Δήμος, επιστρατεύθηκε το αρχιτεκτονικό δίδυμο Moule & Polyzoidis, ειδικών πάνω σε καινοτόμα έργα αστικοποίησης. Βασικός πυλώνας στην αναδόμηση της πόλης η αλλαγή της μέχρι πρότινος επικίνδυνης και γεμάτης ενοχλητικούς θορύβους κεντρικής λεωφόρου, την οποία οι κάτοικοι απέφευγαν να διασχίσουν. Πριν το σχέδιο για αναδόμηση του δρόμου, η λεωφόρος Lancaster περιστοιχιζόταν από 5 λωρίδες, τις οποίες διέσχιζαν 15000 οχήματα ημερησίως.

Επιπρόσθετα, η ανεργία στη περιοχή αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα με το 18% των 157.000 κατοίκων να μην έχει σταθερή εργασία. Ένας από τους παράγοντες που επηρέασε τα επίπεδα ανεργίας στην ευρύτερη περιοχή του Lancaster ήταν η έλλειψη υποδομών, μιας και τα τοπικά μαγαζιά αντικαταστάθηκαν από μεγάλα εμπορικά κέντρα αφήνοντας την περιοχή εμπορικά «νεκρή». Όπως δήλωσε η Elizabeth Moule: «Οι μικρές αλλαγές δεν θα εξυπηρετούσαν σε τίποτα, ήταν ώρα για μια δραστική αλλαγή στην περιοχή».

Ο νέος σχεδιασμός της λεωφόρου Lancaster, εμπνευσμένος από τον πασίγνωστο πεζόδρομο La Ramblas στη Βαρκελώνη θα μετέτρεπε 3 από τις κεντρικές λωρίδες, σε μία διάμεσο 32 μέτρων, περικυκλωμένη από δύο σειρές δέντρων. Το κεντρικό σημείο τις BLVD, όπως την ονόμασαν οι δημιουργοί της θα μετατρεπόταν σε διαγώνιο χώρο parking, παρέχοντας περίπου 100 θέσεις στάθμευσης ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε άπλετο χώρο για περιήγηση πεζών ανάμεσα σε δέντρα, φυτά και φωταγωγημένα σημεία.

Lancaster Boulevard before and after

Ένας ακόμα τρόπος αξιοποίησης του νέου σχεδίου ήταν η χρησιμότητα της περιοχής  ως τοποθεσία για κοινοτικές εκδηλώσεις. Πέρα από ένας φυσικός πνεύμονας για την πόλη, η ανανέωση θα λειτουργούσε και ως μια ένεση για την δημιουργία κοινότητας, κάτι που στις πολυσύχναστες πόλεις της Αμερικής έμοιαζε με μία ουτοπική πραγματικότητα.

Ας δούμε λοιπόν τι κατάφερε να πετύχει η αναδόμηση της λεωφόρου Lancaster σε αριθμούς:

lancaster boulevard infographicΜειώνοντας τις αυτοκινητιστικές λωρίδες από πέντε σε δύο, και προσθέτοντας ποδηλατοδρόμους, επέφερε 60% μείωση στα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, στην περιοχή Valley Central και 24% μείωση στην Lancaster Boulevard.

Στον κυκλικό κόμβο του City, ανάμεσα στις οδούς Avenue και Challenger, όπου στο παρελθόν υπήρχε τουλάχιστον ένα σοβαρό τροχαίο δυστύχημα τον χρόνο, παρατηρήθηκε 100% εξάλειψη θανατηφόρων τροχαίων και 90% μείωση των τραυματισμών.

Η συνολική οικονομική απήχηση του project BLVD στην περιοχή ήταν η δεύτερη πιο προσοδοφόρα ανάμεσα σε 37 παρόμοια projects το 2015 σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Smart Growth America.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του έργου δημιουργήθηκαν 57 καινούργιες επιχειρήσεις στην περιοχή. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 57% από το 2010 έως το 2016.

Σχεδιάστηκαν 32 κιόσκια για ενοικίαση (500 δολάρια/μήνα) στην περιοχή του πεζόδρομου με σκοπό να βοηθήσουν startup επιχειρήσεις που, όντας στο ξεκίνημά τους δεν είχαν τους πόρους να νοικιάσουν χώρους κοντά στην λεωφόρο αλλά χρειάζονταν την έξτρα προβολή. Οι βλέψεις για αυτές τις επιχειρήσεις ήταν κάποια στιγμή να μπορέσουν από μόνες τους να αποκτήσουν τα δικά τους μαγαζιά και να είναι και αυτές αρωγός στην ανάπτυξη της BLVD.

Πάνω από 2000 άνθρωποι επισκέπτονται την εβδομαδιαία τοπική λαϊκή αγορά.

Πλέον, από τις 2 λωρίδες κυκλοφορίας της Λεωφόρου, περνούν καθημερινά 11000 αυτοκίνητα.

Κατά μέσο όρο 20.000 με 35.000 επισκέπτες παραβρίσκονται σε μεγάλες ετήσιες εκδηλώσεις που πλέον «στεγάζονται» στη Lancaster Boulevard.

Η πληρότητα των εμπορικών καταστημάτων εκτοξεύτηκε στο 96%.

Πάνω από 800 μονάδες στέγασης χτίστηκαν εκ νέου ή ανακαινίστηκαν ριζικά, δημιουργώντας ένα νέο ιστό κατοικιών, οικονομικά προσιτών στην πλειοψηφία τους.

Στην περιοχή δημιουργήθηκαν πάνω από 2000 θέσεις εργασίας (800 από αυτές μόνιμες) και η συνολική οικονομική δύναμη του Lancaster Boulevard μετά το έργο αναδόμησης εκτιμάται στα 282 εκατομμύρια δολάρια.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα! Ένα έργο που άλλαξε μία ολόκληρη γειτονιά!

Το ερώτημα του Buildabetterburb: Μπορεί μια τέτοια αλλαγή να υλοποιηθεί σε άλλη περιοχή; Σύμφωνα με την Elizabeth Μοule είναι εφικτό, αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι που κατανοούν τις ιδιαιτερότητές της και νοιάζονται βαθιά για την περιοχή τους. «Το project της BLVD δεν αποτελεί ένα πρότυπο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει οπουδήποτε. Πρέπει κάποιος να μπορεί να αφουγκραστεί τον χαρακτήρα της κάθε περιοχής έτσι ώστε να μπορέσει να την ερμηνεύσει αναλόγως και να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση».   

Επιστροφή στην Ελλάδα: Τι πήγε στραβά με τον Μεγάλο Περίπατο;

Ας το δούμε αλλιώς: Δεν πήγε καλά. 

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Real: «O κ. Μπακογιάννης είπε ότι τα μόνιμα έργα θα ξεκινήσουν εντός του 2021, αφού πρώτα γίνει διαβούλευση. Οι δηλώσεις του – και ιδίως η φράση του “βγήκε και δεν βγήκε”- προκάλεσαν αντιδράσεις και πολλά σχόλια στο Twitter, με τον “Μεγάλο Περίπατο” να γίνεται trend».

Ενώ παλιότερα (θυμηθείτε εποχές δημαρχίας Αβραμόπουλου) υπήρχε περιθώριο για έργα καλλωπιστικού εντυπωσιασμού, πλέον μιλάμε για μονόδρομο: μόνο έργα ουσίας και βιώσιμης ανάπτυξης έχουν το περιθώριο να υλοποιηθούν στην τόσο ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε!

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στις γλάστρες με τα καφέ, πλέον, φυτά ή για τα χρώματα που ξεβάφουν πάνω στην άσφαλτο ή τις κάμπιες Καραφατμέ που έβαλαν σκοπό της ζωής τους να αφανίσουν το γκαζόν της πλατείας Ομονοίας . To τόσο ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του κέντρου θέμα του parking, παραμελήθηκε καθώς οι θέσεις παραμένουν προβλέψιμα λίγες: Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι πλέον ο Δήμος θα αντλεί έσοδο από τις 752 θέσεις parking σε πλατεία Κλαυθμώνος και Βαρβάκειο, με τιμές που ξεκινούν από τα 2 ευρώ. Ο αριθμός αυτοκινήτων που τα parking μπορούν να υποδεχθούν δεν άλλαξε. Ειδικά αυτήν την χρονιά που το μέτρο του δακτυλίου δεν ισχύει έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται λιγότερο τα Μέσα Μεταφοράς.

Οι οδηγοί που επισκέπτονται το κέντρο δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε χώρους στάθμευσης και συνεπώς εύκολη πρόσβαση στα καταστήματα για την τόσο απαραίτητη αναζωογόνηση της αγοράς. Οι μόνιμοι κάτοικοι, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και εργαζόμενοι επίσης πρέπει να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στις επιχειρήσεις που απασχολούνται. Στη λεωφόρο Lancaster που στο σημερινό άρθρο μελετούμε, έχουν τοποθετηθεί με φροντίδα και σχεδιασμό, διαγώνια parking που διευκολύνουν το ξεπαρκάρισμα και ταυτόχρονα δεν επιβάλλονται στο χώρο.

Το παράδειγμα της λεωφόρου Lancaster έδειξε ότι με γνώση, έρευνα, σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και μία καλή πρώτη ύλη, όλα τα πειράματα μπορούν να μην αποδειχθούν πυροτεχνήματα.

Οπως ακριβώς αντιμετωπίζουμε στην CloudKeys όλα τα νέα ακίνητα που μας ανατίθενται προκειμένου να προσφέρουμε ένα συνολικά ικανοποιητικό προϊόν στον πελάτη μας.

Εξετάζουμε την τοποθεσία, το μέγεθος, τις προοπτικές του ακινήτου κατευθύνοντας τον ιδιοκτήτη στις πιο οικονομικές και αποδοτικές λύσεις. Με τιμιότητα, ειλικρίνεια και προοπτική φροντίζουμε ώστε το ακίνητο με τη μικρότερη δυνατή επένδυση να αποδώσει τα μέγιστα. Εκμεταλλευόμαστε τις καλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες και αναδεικνύουμε τα θετικά χαρακτηριστικά του ακινήτου, φροντίζοντάς το σαν να είναι το σπίτι μας. Διατηρούμε συνθήκες καλής γειτονίας με τους γείτονες και ενοίκους της πολυκατοικίας και ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στο ακίνητο ακόμη κι αν ο ιδιοκτήτης είναι μακριά για αρκετό καιρό. Δεν ξεχνάμε τη γειτονιά: Κάθε επισκέπτης ενημερώνεται για τους καλύτερους επαγγελματίες της περιοχής τούς οποίους και ενισχύει με την επίσκεψή του. 

Κάνουμε τη διαφορά, ένα σπίτι τη φορά: όπως ακριβώς άλλαξε και η πόλη του Lancaster ξεκινώντας από μία Λεωφόρο.

Θέλετε να μάθετε πώς; Eπικοινωνήστε μαζί μας εδώ