Τουριστική ζήτηση Ελλάδας, Ιταλίας και Τουρκίας εν μέσω COVID19

Τουριστική ζήτηση Ελλάδας, Ιταλίας και Τουρκίας εν μέσω COVID19 1024 635 CloudKeys

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση της παύσης του «lockdown» στην Ελλάδα από τις 4 Μαΐου, επιχειρούμε μια στατιστική ανάγνωση της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας και του γειτονικού ανταγωνισμού της Ιταλίας και της Τουρκίας. Με δεδομένη την ανάδειξη της Ιταλίας επί βδομάδες στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως ως της πιο βαριά χτυπημένης χώρας στην Ευρώπη και στον κόσμο τα στατιστικά είναι εντυπωσιακά.

Η ανακοίνωση της άρσης των μέτρων περιορισμού φέρνει και «αναθέρμανση» (ίσως και με διπλά εισαγωγικά) των όποιων ελπίδων για την τουριστική κίνηση την σεζόν που ήδη διανύουμε και πιο σημαντικά της σεζόν του 2021 που παραδοσιακά ξεκινάει από τα Χριστούγεννα του 2020.

Δεδομένα της έρευνας αναζήτησης αεροπορικών πτήσεων

Πριν δείτε τα στατιστικά, μερικές παρατηρήσεις για τα δεδομένα αυτά που εξάγαμε από την Google. Κατ’αρχήν δεν βλέπουμε τα πραγματικά νούμερα των αναζητήσεων αλλά μία ποσοστιαία ανάλυση για τους τρεις προορισμούς (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία). Με απλά λόγια το 100% των αναζητήσεων αφορά και τις τρεις χώρες, ενώ το ποσοστό % κάθε χώρας είναι σε σύγκριση με των άλλων δύο.

Παράλληλα τα δεδομένα αυτά σε όρους βάσεων δεδομένων είναι «κανονικοποιημένα» και δεν είναι απαραίτητο πως αποτυπώνουν με μεγάλη ακρίβεια την ζήτηση. Τα χρησιμοποιούμε δηλαδή σαν ενδείξεις και όχι ακριβείς αποδείξεις. Επίσης δεν είναι δυνατό να δούμε για ποιες ημερομηνίες διαμονής είναι αυτές οι αναζητήσεις.

Άλλη μία σημαντική παρατήρηση είναι πως η αύξηση ή η μείωση της ζήτησης έχει να κάνει και με εσωτερικούς παράγοντες της κάθε χώρας που πραγματοποιούνται οι αναζητήσεις αυτές. Για παράδειγμα η αναζήτηση πτήσεων για την Ελλάδα από Γερμανούς χρήστες της Google να έπεσε λόγω ανακοινώσεων της τοπικής κυβέρνησης για μέτρα προστασίας των πολιτών και όχι λόγω των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Τέλος για να κατανοηθούν καλύτερα τα παρακάτω δεδομένα, πρέπει να αναφερθούμε και στον τρόπο που ψάχνουν οι τουρίστες αεροπορικές πτήσεις για λόγους αναψυχής ή για επαγγελματικούς σκοπούς.

  • Τηλεφωνικά σε τουριστικά πρακτορεία
  • Απευθείας από τις αεροπορικές σε συνδυασμό με μίλια
  • Online σε τουριστικά πρακτορεία και OTAs όπως η Expedia
  • Συνδυαστικές προσφορές πτήσεων/διαμονής/ενοικίασης αυτοκινήτου
  • Με βάση προσφορές τελευταίας στιγμής

* Οι ταξιδιώτες στην Κίνα πραγματοποιούν αναζητήσεις με την τοπική μηχανή αναζήτησης Baidu. Συνεπώς στα δεδομένα που παρουσιάζονται παρακάτω οι αναζητήσεις Κινέζων τουριστών είναι μηδενικές.

Αποτύπωση ζήτησης αεροπορικών πτήσεων Μαρτίου-Απριλίου 2020

Αναζητήσεις αεροπορικών πτήσεων Μαρτίου-Απριλίου για Ελλάδα Ιταλία και Τουρκία

Σε αυτό το γράφημα αποτυπώνεται ξεκάθαρα η τεράστια επίπτωση του COVID19 στην τουριστική ζήτηση της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2020. Η Ιταλία είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός που «χτυπήθηκε» από την νόσο με σχεδόν κατακόρυφη πτώση.

Η ζήτηση κάθε προορισμού ήταν ανοδική τις πρώτες 2 εβδομάδες του Μαρτίου όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε τουριστική χρονιά. Με τα πρώτα άσχημα μαντάτα από την Ιταλία και την πολύ γρήγορη μετάδοση της νόσου που καλύφθηκε διεξοδικά από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παγκοσμίως η ζήτηση έπεσε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κι από τον «νεκρό» τουριστικά Φεβρουάριο.

Για την Ιταλία βλέπουμε πτώση της ζήτησης από τις 11 Μαρτίου. Στην περίπτωση της Ελλάδας (με μπλε) η ζήτηση άρχισε να μειώνεται μετά τις 13 Μαρτίου, ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας που δεν είχε κάνει ανακοινώσεις από τις 18 Μαρτίου και μετά. Επειδή η Τουρκία άρχισε τις ανακοινώσεις για κρούσματα κορονοϊού από τα τέλη Μαρτίου, είναι πιο πιθανό η ζήτηση να έπεσε λόγω ανακοινώσεων στις χώρες προέλευσης για μέτρα περιορισμού.

Τον Απρίλιο η ζήτηση έχει φτάσει στο ναδίρ, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ζήτηση στο ναδίρ τον Απρίλιο

Ζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων για Ελλάδα Ιταλία και Τουρκία τον Απρίλιο του 2020

Όπως είδαμε και στο προηγούμενο γράφημα, η ζήτηση τον Απρίλιο είναι στο ναδίρ με μία μικρή τάση ανάκαμψης προς τα τέλη Απριλίου στην Ιταλία που πιθανολογούμε έχει να κάνει περισσότερο με την επιστροφή οικογενειακών μελών και φοιτητών από το εξωτερικό παρά με αύξηση τουριστικής ζήτησης.

Ζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων για την Ελλάδα

Αναζήτηση αεροπορικών πτήσεων για Ελλάδα Μαρτίου και Απριλίου 2020

Η Google μας δείχνει την ζήτηση των πτήσεων για την Ελλάδα για το αντίστοιχο διάστημα Μαρτίου και Απριλίου 2020. Ο μεγαλύτερος όγκος αναζητήσεων είναι από την Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά, ενώ σημαντικό όγκο έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, η βόρεια Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία) και η Ιταλία.

Στην Ευρώπη ενδιαφέρον έχει η ζήτηση από Ισπανία και Σουηδία που είναι σχεδόν διπλάσια από τη Γαλλία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αναζητήσεων πραγματοποιείται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον για πτήσεις προς την Ελλάδα από την Ινδία και το Πακιστάν.

Ζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων για την Ιταλία

Αναζήτηση αεροπορικών πτήσεων για Ιταλία Μαρτίου και Απριλίου 2020Στην περίπτωση της γειτονικής Ιταλίας παρατηρούμε την ζήτηση από περίπου τις ίδιες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας με μερικές εξαιρέσεις.

Είναι σχεδόν μηδενική η ζήτηση από Τουρκία, υπάρχει μικρή ζήτηση από Βραζιλία και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία, Τσεχία). Για την Ιταλία παρατηρούμε ζήτηση από όλη σχεδόν την Ευρώπη, κάτι που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με επαγγελματικά ταξίδια και τις εξαγωγές Ιταλικών προϊόντων όπως τρόφιμα, ρουχισμός και αυτοκίνητα.

Ζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων για την Τουρκία

Ζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων για Τουρκία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020Στην περίπτωση της Τουρκίας παρατηρούμε σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις παραδοσιακές αγορές της Ρωσίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Δυτικής Ασίας.

Η ζήτηση που αποτυπώνεται είναι σαφώς μικρότερη της πραγματικής, καθώς στις χώρες αυτές οι αναζητήσεις πραγματοποιούνται στην τοπική γλώσσα ή σε Αραβικά.

Οι Ρώσοι τουρίστες σαφώς και προτιμούν την οικονομικότερη επιλογή των Τουρκικών προορισμών σε σχέση με την Ευρώπη.